Vad är LED?

Vad är LED?
LED, Light Emitting Diod är en lysdiod som leder ström i endast en riktning. Lysdioden kräver därför likström för att kunna ge något ljus. Dioden kan endast ha en färg och med hjälp av det vita ljuset tillsammans med våra grundfärger röd, grön och blå (RGB) kan man man bilda en rad olika färger. Kylsystemet är jätteviktigt för en LED då värmen är det största hotet för dess livslängd.

Är LED  miljövänlig?
LED är mycket miljövänlig då den inte innehåller några skadliga ämnen så som bly, kvicksilver eller halogengas, och LED utger ingen ultraviolett strålning som kan skada omgivna material.

Dimbart?
Idag går det även att dimra de flesta sorters LED. 90% av ledlampornas energi omvandlas till ljus och endast 10% till värme, och eftersom de inte skapar så mycket värme är de säkrare än vanliga lampor.

Varför köpa LED?
LED ljuskällan minskar energiförbrukningen med 90% jämfört med en vanlig traditionell glödlampa men bibehåller samma ljusstyrka. Oftast är kostnaden för en ledlampa intjänad efter mindre än 1 år och under resterande livslängd sparar du tusentals kronor i energikostnader.

LED ljuskälla